Nieuws

PosHYdon: test op land succesvol van start

8 mei 2024
De onshore-test van PosHYdon is succesvol afgetrapt op het terrein van InVesta in Alkmaar. PosHYdon heeft als doel groene waterstof te produceren op een operationeel gasplatform op de Nederlandse Noordzee. Het zal de eerste keer zijn dat drie offshore energiesystemen worden geïntegreerd en het op zee geproduceerde waterstof tezamen met aardgas via de bestaande pijpleiding naar land wordt getransporteerd.
Lees verder >>

Nederlandse overheid stapt via EBN in offshore groene waterstofpilot PosHYdon

18 december 2023
De Nederlandse overheid sluit zich als actieve partner aan bij het PosHYdon-project via Energie Beheer Nederland (EBN). Dit project is uniek omdat het voor het eerst drie energiesystemen op zee combineert: wind, gas en waterstof.
Lees verder >>

TET Energy Transition: op werkbezoek bij InVesta

15 december 2023
Met kennis en inspiratie biedt TET Energy Transition ondersteuning in de realisatie van energietransitieprojecten in het Noordzeekanaalgebied. Als initiatief van het bedrijfsleven en onderdeel van ORAM worden businesscases, demo‐projecten en ideeën die tot navolging of samenwerking leiden gedeeld. De laatste TET Energy Transition bijeenkomst van 2023 brengt ons in Alkmaar, waar het InVesta Expertise Centrum is gevestigd.
Lees verder >>

Eneco en InVesta gaan partnerschap aan om groengasinnovaties te versnellen

6 november 2023
Energiebedrijf Eneco slaat de handen ineen met InVesta, een innovatief platform voor hernieuwbare energieprojecten. De twee ondernemingen willen zo samen groengasinnovaties in een stroomversnelling brengen. 
Lees verder >>

Andries van der Horst Jansen stelt zich voor

19 oktober 2023
Ik ben Andries van der Horst Jansen en sinds 2 oktober jl. de Site Manager bij InVesta. Ik ben 58 jaar, getrouwd en heb 2 dochters en een zoon. Ze hebben allemaal het ouderlijk huis verlaten en wonen en werken nu samen met hun partners in Nederland. Mijn interesses liggen bij sport, outdoor activiteiten en gezelligheid met vrienden en familie.

Lees verder >>

Internationaal bezoek voor Alkmaar POCITYF

26 september 2023
InVesta Expertisecentrum speelt een cruciale rol bij de doorontwikkeling en het markt gereed maken van de nieuwste duurzame technologieën, zoals waterstof en groengas. InVesta brengt ondernemers, onderzoekers en overheden samen om gezamenlijk te werken aan de doorontwikkeling en het marktgereed maken van de nieuwste duurzame technologieën.

Lees verder >>

vacature: Business developer

3 augustus 2023
InVesta Expertisecentrum speelt een cruciale rol bij de doorontwikkeling en het markt gereed maken van de nieuwste duurzame technologieën, zoals waterstof en groengas. InVesta brengt ondernemers, onderzoekers en overheden samen om gezamenlijk te werken aan de doorontwikkeling en het marktgereed maken van de nieuwste duurzame technologieën.

Wil jij deel uitmaken van dit inspirerende project? We zoeken een enthousiaste Business developer!
Lees verder >>

vacature: Sitemanager Expertisecentrum

3 augustus 2023
Kom werken bij het innovatieve InVesta Expertisecentrum en draag bij aan een klimaatneutraal Nederland in 2050!
‌InVesta Expertisecentrum speelt een cruciale rol bij de doorontwikkeling en het markt gereed maken van de nieuwste duurzame technologieën, zoals waterstof en groengas.
‌Wil jij deel uitmaken van dit inspirerende project en bijdragen aan de verdere ontwikkeling van InVesta? We zoeken een enthousiaste Sitemanager Expertisecentrum!
Lees verder >>

Hydrogen Valley-status voor Noord-Holland

11 mei 2023
De ontwikkeling van waterstof in Noord-Holland heeft de Europese status van Hydrogen Valley verkregen. De Hydrogen Valley-status is een Europese toekenning voor regio’s die zich op een onderscheidende manier inzetten voor het ontwikkelen van een energiesysteem op basis van duurzame waterstof. En op de aspecten ‘publiek-private samenwerking’ en ‘financiering’ wordt de regio zelfs als een ‘best-practice’ genoemd.
Lees verder >>

Hoe kunnen algen bijdragen aan duurzaam gas?

11 april 2023
Peter Simões, directeur van InVesta, en Ralph van Soomeren, directeur coöperatieve Rabobank, ondertekenden een samenwerkingsovereenkomst om elkaar te versterken in kennis, netwerk en financiële middelen. Zodat innovaties rondom duurzame waterstof en groen gas zich verder kunnen ontwikkelen.
Lees verder >>

Delegatie uit israel op bezoek bij investa

29 maart 2023
Op woensdag 29 maart organiseerden Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (NHN) en Provincie Noord-Holland een bezoek van hoge ambtenaren uit Israël. Deze delegatie wilde meer weten over de Nederlandse overheid en de samenwerking tussen verschillende sectoren op het gebied van energietransitie.  
Lees verder >>

Kennis- en netwerkbijeenkomst Waterstof Noord-Holland

23 maart 2023
In de Samenwerkingsagenda 2022-2024 van de vier Noord-Hollandse omgevingsdiensten is waterstof als thema opgenomen met als doel om een robuust regionaal netwerk te vormen gericht op versterking van kennis en samenwerking.
  
Lees verder >>

InVesta onderdeel van programma POCITYF

Stadskrant: 14 oktober 2022
Er wordt vanuit de gemeente hard gewerkt aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Dit doen wij bijvoorbeeld vanuit het programma POCITYF. Dit is in het leven geroepen door de Europese Unie om historische steden zoals Alkmaar groener, slimmer en leefbaarder te maken.
  
Lees verder >>

InVesta brengt de steen aan het rollen

NHD: 31 augustus 2022
‌‌Van het gas af, fossiele brandstoffen verleden tijd, massaal over op groene energie in welke vorm dan ook: de noodzaak van energietransitie wordt breed gedragen in de samenleving en er zijn volop innovatieve technologieën rijp voor verdere ontwikkeling. Maar wie brengt de steen aan het rollen? InVesta in de Boekelermeer ziet die taak voor zichzelf weggelegd.

  
Lees verder >>

Wethouder slaat eerste paal van biovergister Sustenso

26 augustus 2022
‌‌Met een paar ferme klappen op de heipaal gaf wethouder (o.a. Duurzaamheid) en locoburgemeester Nicole Mulder van de gemeente Alkmaar, vrijdag 26 augustus het startschot voor de bouw van de biovergister van Sustenso. De planning is al in 2023 te beginnen met vergisten. Sustenso gaat 5 miljoen kubieke meter groen gas produceren uit organisch restmateriaal.

  
Lees verder >>

3 burgemeesters op bezoek bij investa

20 april 2022
‌Op 20 april jl. waren de burgemeesters van 3 buurgemeenten, Alkmaar (mw. Anja Schouten), Heiloo (mevrouw Mascha ten Bruggencate) en Bergen (de heer Lars Voskuil) bij InVesta op bezoek. Daar genoten zij van een lunch op het nieuwbouw terrein van InVesta.
Tijdens de informele lunch benadrukt directeur Peter Simoes het belang van een goede samenwerking tussen gemeenten, InVesta en de projecten die zullen starten in en om het InVesta-terrein aan de Diamantweg 38 te Alkmaar.
  
Lees verder >>

Sustenso bouwt biovergister met investa

8 april 2022
‌Met een feestelijke bijeenkomst in het kerkje van Beets werd op vrijdag 8 april de officiële aftrap gegeven voor de bouw van een biovergister van Sustenso. De vergister krijgt een capaciteit van 100.000 ton groen afval per jaar, goed voor de productie van
‌8 miljoen m3 groen gas, en komt te staan bij InVesta op het Energy Innovation Park in Alkmaar..  
Lees verder >>

investa gaat de samenwerkin aan met noordelijke hotspots 

12 maart 2022
‌InVesta heeft met Energiecampus Leeuwarden (ECL), EnTranCE en New Energy Coalition een intentieverklaring getekend om gezamenlijk het Noorden van Nederland als duurzame energieregio te ontwikkelen.  
Lees verder >>

Nieuwbouw InVesta op Boekelermeer in Alkmaar is gestart

17 december 2021
De werkzaamheden voor de bouw van het nieuwe testcentrum van InVesta, het expertisecentrum voor vergassingstechnologie in Alkmaar, zijn begonnen. Aannemer Tervoort uit Egmond aan den Hoef is al begonnen met de eerste werkzaamheden. De oplevering van het nieuwe pand aan de Diamantweg 38 in Alkmaar staat nu gepland voor juli 2022.
Lees verder >>

Stichting InVesta treedt toe tot EU-project POCITYF

8 december 2021
Stichting InVesta heeft goedkeuring gekregen van de EU om als partner toe te treden tot POCITYF, een Europees project dat in het leven is geroepen om historische steden groener, slimmer en leefbaarder te maken. POCITYF stelt InVesta in staat om het nieuwe gebouw te voorzien van de nieuwste innovatieve technologieën. 
Lees verder >>

InVesta werkt samen met PosHYdon aan de eerste offshore groene waterstofpilot ter wereld

22 juli 2021
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) subsidie ten bedrage van 3,6 miljoen euro toegekend aan PosHYdon. PosHYdon is de eerste offshore groene waterstofpilot op een operationeel platform ter wereld. 
Lees verder >>

UItvinders van de groene toekomst

4 mei 2021
‌Zonne- of windenergie zijn ingeburgerd. Maar groen gas uit zeewier of agrarisch afval? Of uitstootvrije waterstof en synthetische brandstoffen uit rioolslib of bermgras?

‌Hoe futuristisch het ook klinkt, Expertisecentrum InVesta in de Alkmaarse Boekelermeer speelt een centrale rol in de ontwikkeling van deze en andere ’duurzame moleculen’, die hard nodig zijn om de energiedoelen van 2050 te halen.
Lees verder >>

InVesta projecten ontvangen Europese subsidie om de vergassingstechnologie verder te ontwikkelen

6 april 2021
Expertisecentrum InVesta profiteert van subsidie EU en provincie Noord-Holland.
Voor de transportsector en (chemische) industrie dat hoge temperatuur warmte nodig heeft, zijn duurzame moleculen een essentieel onderdeel om te kunnen verduurzamen. Met de bijna 1,3 miljoen euro subsidie van Kansen voor West en provincie Noord-Holland voeren de partners in het consortium verschillende projecten uit om energie-innovaties te versnellen.
Lees verder >>

podcast Peter Simoes en Alexandre Zandbergen

25 januari 2021
In deze podcast vertellen Peter Simoes, directeur van InVesta, en Alexandre Zandbergen, Operations Manager van InVesta, alles over de plannen en technologieontwikkelingen die hier plaats vinden. Of het nu gaat om agri-residu, bermgrassen, rioolslib, zeewier, mest of zelfs plastic afval, van al deze grondstoffen kan duurzame energie en brandstof gemaakt worden. Groen gas is een onmisbaar onderdeel in de energietransitie.
Lees verder >>

Expertisecentrum voor vergassings-technologie Investa van start op nieuwe locatie

9 december 2020
De bouw van de nieuwe locatie van InVesta op het Energy Innovation Park in Alkmaar is officieel gestart. Het gebouw op de Diamantweg biedt straks ruimte voor pilot- en demonstratieprojecten op het gebied van groen gas, waterstof en andere duurzame energiedragers. Ook wordt het gebouw voorzien van kantoren, vergaderruimtes, een lab en werkplaatsen.
Lees verder >>

Corona ondernemersforum Noord-Holland Noord

25 maart 2020
Nationaal en internationaal zijn er verregaande maatregelen genomen om de verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen. Steeds meer bedrijven voelen de gevolgen van het virus en de getroffen maatregelen. De gevolgen van het coronavirus zijn nog niet te overzien, maar zullen groot zijn voor alle ondernemers wereldwijd en dus ook in onze regio.
Lees verder >>

Eerste publieke rit voor historische tram op biokool

14 februari 2020
‌Onder toeziend oog van de pers, geïnteresseerden en kinderen uit groep 7 van de Hieronymusschool uit Wognum, heeft een historische stoomtram van Museumstoomtram Hoorn-Medemblik zijn eerste tramreis gemaakt op een alternatieve brandstof. Niet alleen reisden de passagiers door het West-Friese land in een stoomtram, deze tram werd ook nog eens gestookt op biokool in plaats van steenkool. 
Lees verder >>

Studenten aan de slag voor InVesta

21 november 2019
Investa werkt samen met vier studenten van Inholland om te onderzoeken hoe InVesta in de toekomst een financieel gezonde stichting wordt, die niet meer afhankelijk is van subsidies. De bedoeling is om tot een algemeen financieringsmodel te komen die toepasbaar is voor alle toekomstige vestigers van InVesta.
Lees verder >>

InVesta vol gas vooruit 

11 november 2019
‌Niemand kan er meer omheen: voor 2050 wil de Nederlandse overheid het energieverbruik in ons land volledig verduurzamen en de CO2-uitstoot tot nul reduceren. Om dat ambitieuze doel te bereiken zijn nieuwe, grootschalige ontwikkelingen nodig op het gebied van groen gas. InVesta in Alkmaar gaat de komende jaren daarin een grote rol spelen, vertelt directeur Peter Simões.
Lees verder >>

Havens lanceren ‘Hydroports’ voor CO2 neutrale toekomst

26 september 2019
Groningen Seaports, Port of Amsterdam en Port of Den Helder gaan op het gebied van waterstof een samenwerking aan en gaan zich positioneren onder de naam Hydroports om hét waterstofknooppunt van Europa te worden. De drie havens maakten dit tijdens het traditionele jaarlijkse havendiner van Groningen Seaports op ludieke wijze bekend.
Lees verder >>

Veel kansen voor HbA  m.b.t. hernieuwbare gassen

16 september 2019
Living Labs Alkmaar en Hoogeveen hebben tijdens het event projectontwikkelingen op het gebied van hernieuwbare gassen en de innovatievraag-stukken die daarbij bestaan gepresenteerd. Hernieuwbare gassen zoals waterstof, biogas en groen gas zijn van groot belang voor de energietransitie en de regio ziet veel kansen om hierbij een voortrekkersrol te vervullen.
Lees verder >>

‘Met waterstof wordt de energietransitie veel eenvoudiger’

15 juni 2019
Het is het kip en ei dilemma. Waterstof is een zeer schone brandstof, maar zolang er geen aanbod en infrastructuur is, stappen automobilisten en vrachtwagenchauffeurs niet over. En zonder klanten is er geen interesse van investeerders voor het produceren van brandstofcellen, het aanleggen van tankstations en het ombouwen van leidingnetwerken. 
Lees verder >>

KOSTELOZE BEGELEIDING VOOR 20 STARTUPS DOOR DRÖGE & VAN DRIMMELEN

31 mei 2019
Op 21 mei lanceerde directeur Frans van Drimmelen een nieuw project: 20/20 Startups. In het kader van het twintigjarig bestaan van Dröge & van Drimmelen, gaan we twintig startups kosteloos begeleiden. Op die manier ondersteunt Dröge & van Drimmelen startups met een grote maatschappelijke impact, die noodzakelijke transities aanjagen.
Lees verder >>

Provincie versoepelt voorwaarden subsidie InVesta

16 mei 2019
De provincie Noord-Holland wil dat bedrijven zich snel kunnen vestigen op InVesta, het expertisecentrum voor biomassa en vergassingstechnologie in Alkmaar. De provincie heeft besloten om de voorwaarden voor de verlening van een subsidie aan het onderzoekscentrum aan te passen.
Lees verder >>

'In de toekomstige huishoudelijke energievoorziening kan groen gas aardgas volledig vervangen'

15 mei 2019
Dat we onze woningen straks zonder aardgas gaan verwarmen is duidelijk. Maar met zon en wind alleen redden we het niet, stelt Gasunie. En gelukkig hoeft dat ook niet. “De hoeveelheid gas die huishoudens in de toekomst nog nodig hebben, kan volledig door groen gas worden ingevuld.”
Lees verder >>

Stadsdistributie op waterstof stap dichterbij door bouw tankstation in Alkmaar

12 apr. 2019
‌Een brede samenwerking tussen verschillende sectoren maakt het mogelijk dat vrachtwagens in Noord-Holland in 2020 gaan rijden op duurzame waterstof direct uit wind. Dankzij de DKTI subsidie kan het project DUWAAL nu starten met haar eerste waterstoftankstation.
Lees verder >>

Regio Alkmaar heeft duurzaamste warmtenet van Nederland

30 jan. 2019
‌Het warmtenet Regio Alkmaar dat ligt in de gemeenten Alkmaar, Heiloo, Langedijk en Heerhugowaard, is sinds begin januari aangesloten op de bio-energiecentrale van HVC. Hierdoor is de geleverde warmte voor alle aangesloten huizen en gebouwen 100% groen.
Lees verder >>
TNO Energy projects

Adres

Diamantweg 38
‌1812 RC Alkmaar

contact

‌Peter Simões
‌Directeur InVesta
‌‌+31 (0)6 270 33 412
info@investa.org

Volg ons