Nieuws

UItvinders van de groene toekomst

4 mei 2021
‌Zonne- of windenergie zijn ingeburgerd. Maar groen gas uit zeewier of agrarisch afval? Of uitstootvrije waterstof en synthetische brandstoffen uit rioolslib of bermgras?

‌Hoe futuristisch het ook klinkt, Expertisecentrum InVesta in de Alkmaarse Boekelermeer speelt een centrale rol in de ontwikkeling van deze en andere ’duurzame moleculen’, die hard nodig zijn om de energiedoelen van 2050 te halen.
Lees verder >>

InVesta projecten ontvangen Europese subsidie om de vergassingstechnologie verder te ontwikkelen

6 april 2021
Expertisecentrum InVesta profiteert van subsidie EU en provincie Noord-Holland.
Voor de transportsector en (chemische) industrie dat hoge temperatuur warmte nodig heeft, zijn duurzame moleculen een essentieel onderdeel om te kunnen verduurzamen. Met de bijna 1,3 miljoen euro subsidie van Kansen voor West en provincie Noord-Holland voeren de partners in het consortium verschillende projecten uit om energie-innovaties te versnellen.
Lees verder >>

podcast Peter Simoes en Alexandre Zandbergen

25 januari 2021
In deze podcast vertellen Peter Simoes, directeur van InVesta, en Alexandre Zandbergen, Operations Manager van InVesta, alles over de plannen en technologieontwikkelingen die hier plaats vinden. Of het nu gaat om agri-residu, bermgrassen, rioolslib, zeewier, mest of zelfs plastic afval, van al deze grondstoffen kan duurzame energie en brandstof gemaakt worden. Groen gas is een onmisbaar onderdeel in de energietransitie.
Lees verder >>

Expertisecentrum voor vergassings-technologie Investa van start op nieuwe locatie

9 december 2020
De bouw van de nieuwe locatie van InVesta op het Energy Innovation Park in Alkmaar is officieel gestart. Het gebouw op de Diamantweg biedt straks ruimte voor pilot- en demonstratieprojecten op het gebied van groen gas, waterstof en andere duurzame energiedragers. Ook wordt het gebouw voorzien van kantoren, vergaderruimtes, een lab en werkplaatsen.
Lees verder >>

Corona ondernemersforum Noord-Holland Noord

25 maart 2020
Nationaal en internationaal zijn er verregaande maatregelen genomen om de verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen. Steeds meer bedrijven voelen de gevolgen van het virus en de getroffen maatregelen. De gevolgen van het coronavirus zijn nog niet te overzien, maar zullen groot zijn voor alle ondernemers wereldwijd en dus ook in onze regio.
Lees verder >>

Eerste publieke rit voor historische tram op biokool

14 februari 2020
‌Onder toeziend oog van de pers, geïnteresseerden en kinderen uit groep 7 van de Hieronymusschool uit Wognum, heeft een historische stoomtram van Museumstoomtram Hoorn-Medemblik zijn eerste tramreis gemaakt op een alternatieve brandstof. Niet alleen reisden de passagiers door het West-Friese land in een stoomtram, deze tram werd ook nog eens gestookt op biokool in plaats van steenkool. 
Lees verder >>

Studenten aan de slag voor InVesta

21 november 2019
Investa werkt samen met vier studenten van Inholland om te onderzoeken hoe InVesta in de toekomst een financieel gezonde stichting wordt, die niet meer afhankelijk is van subsidies. De bedoeling is om tot een algemeen financieringsmodel te komen die toepasbaar is voor alle toekomstige vestigers van InVesta.
Lees verder >>

InVesta vol gas vooruit 

11 november 2019
‌Niemand kan er meer omheen: voor 2050 wil de Nederlandse overheid het energieverbruik in ons land volledig verduurzamen en de CO2-uitstoot tot nul reduceren. Om dat ambitieuze doel te bereiken zijn nieuwe, grootschalige ontwikkelingen nodig op het gebied van groen gas. InVesta in Alkmaar gaat de komende jaren daarin een grote rol spelen, vertelt directeur Peter Simões.
Lees verder >>

Havens lanceren ‘Hydroports’ voor CO2 neutrale toekomst

26 september 2019
Groningen Seaports, Port of Amsterdam en Port of Den Helder gaan op het gebied van waterstof een samenwerking aan en gaan zich positioneren onder de naam Hydroports om hét waterstofknooppunt van Europa te worden. De drie havens maakten dit tijdens het traditionele jaarlijkse havendiner van Groningen Seaports op ludieke wijze bekend.
Lees verder >>

Veel kansen voor HbA  m.b.t. hernieuwbare gassen

16 september 2019
Living Labs Alkmaar en Hoogeveen hebben tijdens het event projectontwikkelingen op het gebied van hernieuwbare gassen en de innovatievraag-stukken die daarbij bestaan gepresenteerd. Hernieuwbare gassen zoals waterstof, biogas en groen gas zijn van groot belang voor de energietransitie en de regio ziet veel kansen om hierbij een voortrekkersrol te vervullen.
Lees verder >>

‘Met waterstof wordt de energietransitie veel eenvoudiger’

15 juni 2019
Het is het kip en ei dilemma. Waterstof is een zeer schone brandstof, maar zolang er geen aanbod en infrastructuur is, stappen automobilisten en vrachtwagenchauffeurs niet over. En zonder klanten is er geen interesse van investeerders voor het produceren van brandstofcellen, het aanleggen van tankstations en het ombouwen van leidingnetwerken. 
Lees verder >>

KOSTELOZE BEGELEIDING VOOR 20 STARTUPS DOOR DRÖGE & VAN DRIMMELEN

31 mei 2019
Op 21 mei lanceerde directeur Frans van Drimmelen een nieuw project: 20/20 Startups. In het kader van het twintigjarig bestaan van Dröge & van Drimmelen, gaan we twintig startups kosteloos begeleiden. Op die manier ondersteunt Dröge & van Drimmelen startups met een grote maatschappelijke impact, die noodzakelijke transities aanjagen.
Lees verder >>

Provincie versoepelt voorwaarden subsidie InVesta

16 mei 2019
De provincie Noord-Holland wil dat bedrijven zich snel kunnen vestigen op InVesta, het expertisecentrum voor biomassa en vergassingstechnologie in Alkmaar. De provincie heeft besloten om de voorwaarden voor de verlening van een subsidie aan het onderzoekscentrum aan te passen.
Lees verder >>

'In de toekomstige huishoudelijke energievoorziening kan groen gas aardgas volledig vervangen'

15 mei 2019
Dat we onze woningen straks zonder aardgas gaan verwarmen is duidelijk. Maar met zon en wind alleen redden we het niet, stelt Gasunie. En gelukkig hoeft dat ook niet. “De hoeveelheid gas die huishoudens in de toekomst nog nodig hebben, kan volledig door groen gas worden ingevuld.”
Lees verder >>

Stadsdistributie op waterstof stap dichterbij door bouw tankstation in Alkmaar

12 apr. 2019
‌Een brede samenwerking tussen verschillende sectoren maakt het mogelijk dat vrachtwagens in Noord-Holland in 2020 gaan rijden op duurzame waterstof direct uit wind. Dankzij de DKTI subsidie kan het project DUWAAL nu starten met haar eerste waterstoftankstation.
Lees verder >>

Regio Alkmaar heeft duurzaamste warmtenet van Nederland

30 jan. 2019
‌Het warmtenet Regio Alkmaar dat ligt in de gemeenten Alkmaar, Heiloo, Langedijk en Heerhugowaard, is sinds begin januari aangesloten op de bio-energiecentrale van HVC. Hierdoor is de geleverde warmte voor alle aangesloten huizen en gebouwen 100% groen.
Lees verder >>

Adres

Postbus 1044
‌ 1810 KA Alkmaar‌

Contact

‌Peter Simões
Directeur InVesta
+31 (0)6 270 33 412
info@investa.org