Expertisecentrum voor vergassings-technologie Investa van start op nieuwe locatie


Energy Innovation Park in Alkmaar wordt nieuwe thuisbasis

De bouw van de nieuwe locatie van InVesta op het Energy Innovation Park in Alkmaar is officieel gestart. Het gebouw op de Diamantweg biedt straks ruimte voor pilot- en demonstratieprojecten op het gebied van groen gas, waterstof en andere duurzame energiedragers. Ook wordt het gebouw voorzien van kantoren, vergaderruimtes, een lab en werkplaatsen. 
Greendeal subsidie
In 2018 is een Greendeal gesloten met het Rijk, provincie Noord-Holland en de gemeente Alkmaar. De subsidie die hierbij is toegekend zal voor een deel gebruikt worden voor de bouw van het nieuwe InVesta pand.

Het Energy Innovation Park is gevestigd op het terrein van energieproducent TAQA.
Alexandre Zandbergen, projectmanager bij InVesta; “Op onze nieuwe locatie hebben wij mogelijkheden om ons gebouw aan te sluiten op het bestaande gas- en warmtenet. Daarnaast bevinden we ons dan veel dichterbij het NXT tankstation, die duurzame brandstoffen zoals waterstof gaat verkopen. Met ruim 8.000 vierkante meter bouwgrond hebben we voldoende ruimte om de nieuwe locatie volledig naar wens in te richten.”
Duurzaam
Het gebouw aan de Diamantweg wordt duurzaam gebouwd en krijgt een innovatieve uitstraling. Studenten van Inholland en lokale bedrijven zullen betrokken worden bij het ontwerp van de installaties. Ze bekijken welke mix van beschikbare energiebronnen gebruikt kunnen worden, zoals het lokale warmtenet, een deel van de 20.000 zonnepanelen in de Boekelermeer, het door vestigers geproduceerde waterstof en groen gas. Het ontwerp zal uitgevoerd worden door BRT Architecten uit Alkmaar in samenspraak met aannemer Tervoort uit Egmond aan den Hoef. 

Peter Simões, directeur van InVesta; “Ik ben blij dat er eindelijk begonnen kan worden met de bouw. Nu de eerste projecten in aantocht zijn kunnen we echt starten met de realisatie van InVesta als kennis- en expertisecentrum. In ons pand vinden straks demonstraties plaats om ontwikkelingen rondom vergassings-technologie zoals groengas en waterstof te versnellen. Dit is precies waar InVesta voor is opgericht.”

InVesta is momenteel al in vergevorderde gesprekken met meerdere bedrijven en organisaties die hun technologieën willen demonstreren of onderzoek willen uitvoeren bij InVesta.
TNO Energy projects

Adres

Diamantweg 38
‌1812 RC Alkmaar

contact

‌Peter Simões
‌Directeur InVesta
‌‌+31 (0)6 270 33 412
info@investa.org

Volg ons