Internationaal bezoek voor Alkmaar POCITYF

Deze week komen alle deelnemende steden aan het Europese project POCITYF bij elkaar in Alkmaar. Ambtenaren en organisaties die duurzame oplossingen maken in Évora (Portugal), Bari (Italië), Celje (Slovenië), Granada (Spanje), Hvidovre (Denemarken), Ioannina (Griekenland) en Ujpest (Hongarije) kijken en leren van alle duurzame ontwikkelingen in ‘POCITYF’ Alkmaar. Allemaal hebben wij hetzelfde doel: oude steden verduurzamen met het bewaren van het originele stadsgezicht.
Alkmaar slimmer, groener en leefbaarder
POCITYF is gestart door de Europese Unie om oude steden zoals Alkmaar groener, slimmer en leefbaarder te maken. Samen met de Portugese stad Évora is Alkmaar een ‘vuurtoren stad’ ofwel een voorbeeldstad. POCITYF probeert ‘energie positieve’ gebouwen of gebieden te maken. Het houdt in dat gebouwen meer duurzame energie produceren dan dat ze zelf gebruiken. Deze te veel aan energie wordt vervolgens gegeven andere gebouwen in de omgeving. De duurzame aanpassingen zijn ook nog eens ontworpen met de verre toekomst in gedachten. Daardoor zijn er bijzondere oplossingen waargemaakt.

POCITYF Alkmaar bestaat uit een groep verschillende organisaties: gemeente Alkmaar, New Energy Coalition, woningcorporaties Van Alckmaer en Woonwaard, InVesta, Firan, Neroa, InHolland, TNO, HCV en Connexxion.

‘Onderdeel zijn van project POCITYF zorgt ervoor dat wij een voorbeeld zijn in de energietransitie. Als gemeentelijke organisatie willen wij onze gebouwen steeds verduurzamen. Het energiepositieve sportgebouw De Meent is daar het toonbeeld van. Daarbij is het betrekken van inwoners in verschillende fases van duurzame projecten een belangrijke succesfactor. ’
- Wethouder Duurzaamheid Christian Schouten


Maak kennis met een paar paradepaartjes van POCITYF Alkmaar. 
Circulair geïsoleerde woningen in Bloemwijk
‘Fijne, energiezuinige en betaalbare woningen bieden in een prettige leefomgeving’ is de missie van woningcorporatie Van Alckmaer voor de nieuwe Bloemwijk. In de wijk werden ruim 160 woningen gesloopt. Ervoor terug kwamen 11 eengezinswoningen en 42 appartementen. De woningen zijn op een circulaire manier geïsoleerd: het materiaal is gemaakt van weggegooid kunststof van plastic producten. Inmiddels liggen de daken vol met zonnepanelen en zorgen warmtepompen voor verwarming en warm water. Vijf woningen hebben batterijen om de elektriciteit in op te slaan en later te gebruiken.
Verwarmen met een ijsmachine in sportcomplex De Meent
Sportcomplex De Meent heeft maar liefst 2.650 zonnepanelen geplaatst. De elektriciteit die de zonnepanelen opwekken wordt ook opgeslagen in een batterij. Met de hulp van de POCITYF-subsidiegeld installeerde het sportcomplex ook een bijzonder systeem. Het systeem gebruikt warmte uit de ijsmachine van de ijsbaan voor de verwarming. Het gebouw heeft daarbij duurzame koeling én een energienetwerk die de energie zo slim mogelijk regelt. De Meent is daarmee een vooraanstaand duurzaam voorbeeld onder de (sport)gebouwen.
Connexxion rijdt op zonne-energie van De Meent
Een mijlpaal! Na een onderzoek door TNO, Transdev en Connexxion lukte het om bussen van Connexxion op de zonne-energie van sportgebouw De Meent te laten rijden. Zo blijft de cirkel van het opwekken en gebruiken van energie kort. Deze manier van omgaan met energie is uniek in Alkmaar.
Minder energie voor flatgebouw Noordertogt
Het flatgebouw Noordertogt is flink verduurzaamd. Op het dak en aan de kopgevel van het flatgebouw aan de Van de Veldelaan in Alkmaar plaatste Woningcorporatie Woonwaard maar liefst 910 zonnepanelen. De zonnepalen wekken 100% van de elektriciteit op die nodig is voor de flat. Om energie te besparen is het dak geïsoleerd met circulaire dakbedekking en zijn de warmte- en ventilatie installatie verbeterd. Met deze verduurzaming is de flat beter voorbereid op de toekomst.
Samen met de Alkmaarders
Naast alle duurzame renovaties gaat POCITYF ook over het betrekken van inwoners bij duurzaamheid. Bijvoorbeeld via de zogenoemde TIPPING-methode; een bijzondere manier waar Alkmaarse ondernemers en inwoners met verschillende beroepen binnen en buiten de duurzame sector samen tot ideeën komen. Ook organiseert de gemeente samen met Junior IOT wedstrijden rondom duurzaamheid voor kinderen. Zo start in het voorjaar het project ‘School reinventing Cities’. Basisschoolleerlingen maken in het computerprogramma Minecraft het oude gasterrein aan de Helderseweg zelfvoorzienend op het gebied van energie, voedsel en bouwen maken.

Meer weten? Kijk op: https://www.alkmaar.nl/pocityf en www.pocityf.eu 
TNO Energy projects

Adres

Diamantweg 38
‌1812 RC Alkmaar

contact

‌Peter Simões
‌Directeur InVesta
‌‌+31 (0)6 270 33 412
info@investa.org

Volg ons