Alkmaar voorbeeldstad

Er wordt vanuit de gemeente hard gewerkt aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Dit doen wij bijvoorbeeld  vanuit het programma POCITYF. Dit is in het leven geroepen door de Europese Unie om historische steden zoals Alkmaar groener, slimmer en leefbaarder te maken.

‌Alkmaar is namelijk officieel een ‘vuurtoren stad’, ofwel een voorbeeldstad samen met Évora (Portugal). De twee  voorbeeldsteden passen verschillende duurzame oplossingen toe, waar andere historische steden in Europa van kunnen leren. Wilt u weten wat er al gerealiseerd is en gaat worden? Kijk dan op www.pocityf.eu/city/alkmaar/
‌‌
THERMISCHE BATTERIJ
Onder het mom van ‘meest duurzame vorm van energie, is energie die je niet verbruikt’, is de schil van het  expertisecentrum van InVesta bijvoorbeeld ingericht met hoogwaardig isolatiemateriaal en driedubbel glas, om de warmteverliezen te minimaliseren. Daarnaast is faseovergangsmateriaal, een soort ‘thermische batterij’ geplaatst in het plafond van de kantoorruimten. Dit materiaal haalt boven een bepaalde temperatuur de warmte uit de lucht en geeft deze weer vrij als de omgevingstemperatuur daalt.

‌INNOVATIEVE ZONNEPANELEN
Het expertisecentrum is ook uitgerust met innovatieve zonnepanelen. Naast de al geplaatste ‘standaard’ 120 zonnepanelen,
worden er namelijk ook 24 innovatieve zonnepanelen geplaatst. Naast elektriciteit produceren deze panelen ook warmte. Dit noemt men fotovoltaïsch thermische (PVT) panelen. Deze komen op het dak te liggen. Ook wordt 50 m2 van de zuidelijke gevel geïntegreerd met esthetische zonnepanelen.

Download hier het volledige artikel.
TNO Energy projects

Adres

Diamantweg 38
‌1812 RC Alkmaar

contact

‌Peter Simões
‌Directeur InVesta
‌‌+31 (0)6 270 33 412
info@investa.org

Volg ons